عوامل متعددی سبب تغییر در عملکرد و افت بازدهی چاه‌های عمیق آب می‌گردد. با بررسی دبی ویژه چاه می‌توان به این کاهش بازدهی پی برد و در راستای بازگردانی آن اقدامات ترمیمی صورت داد. عملیات احیا بر روی همه‌ی قسمت‌های چاه، شامل بخش درونی جدار چاه، مشبک‌ها، گراول پک و آبخوان انجام می‌گیرد و باعث جداسازی و خروج رسوباتی می‌شود که سبب کاهش راندمان چاه شده‌اند. راهکارهای مختلفی برای بازیابی چاه‌های آب موجود است و هیچ راه حل منحصر به فردی برای تمام چاه‌ها وجود ندارد. به همین جهت لازم است در انتخاب روش بازیابی وضعیت چاه و علت انسداد و نیز مسایل فنی و اقتصادی مورد مطالعه قرار گیرد.

روش‌های بازیابی و احیای چاه‌های عمیق را می‌توان به دو دسته‌ی عمده تقسیم نمود:

هر یک از این روش‌ها به تفصیل در نوشتارهای مربوطه معرفی و بررسی شده‌اند. روش‌های ابتکاری مانند تعویض لوله‌ی جدار نیز در بعضی چاه‌ها کاربرد دارند، اما این روش‌ها در بیشتر موارد مؤثر نیستند. مثلا تعویض جدار در چاه‌هایی که مدت طولانی از حفر آنها گذشته است، و همچنین در چاه‌های آبرفتی که دارای گراول پک هستند، به علت پوسیدگی لوله‌ی جدار و همچنین ریزش گراول فیلتر تقریباً غیر قابل اجرا است.

معیارها

همه‌ی روش‌ها قادر به رسوب‌زدایی از گراول پشت جدار نیستند و به همین دلیل لازم است معیارهایی برای سنجش تاثیر عملیات احیا تعریف کرد. این معیارها کارآمدی هر روش را مشخص می‌کنند و عبارتند از:

  1. تاثیرگذاری و عمق نفوذ، که نشان می‌دهد یک عملیات احیا تا چه حد می‌تواند جدار، مشبک‌ها و گراول پشت جدار را از رسوبات پاک کند و میزان افزایش دبی ویژه را نشان می‌دهد.
  2. زمان اجرای عملیات: معمولا حین عملیات احیا، باید از منابع جایگزین در تامین آب استفاده نمود که دارای هزینه است. بنابراین هر چه زمان اجرا کوتاه‌تر باشد، هزینه‌ها کاهش می‌یابد.
  3. دسترسی به مواد یا تجهیزات مورد نیاز
  4. هزینه‌ی انجام کار
  5. آلودگی
  6. میزان تخریب چاه یا تجهیزات آن

روش‌های ترکیبی

احیای چاه‌های عمیق عملیات بسیار پیچیده‌ای است که احتیاج به بررسی‌های دقیقی دارد. با توجه به تفاوت‌های چاه‌ها با یکدیگر و معیارهای فوق، اغلب برای هر چاه عملیات خاص خود آن چاه برای احیا مناسب است، که این عملیات خود ترکیبی از روش‌های مختلف اشاره شده در فوق است. این روش‌ها با ایجاد جریان بسیار شدید درون آبخوان باعث جابجایی اجزای آبخوان و کنده شدن رسوبات به کمک مواد شیمیایی می‌شوند و منجر به بازگشت دبی ویژه چاه می‌گردند.

 

شرکت سازه گستر آرین پارس خدمات احیای ترکیبی چاه‌های آب را به صورت تخصصی ارائه می‌کند. جهت دریافت مشاوره‌ی تخصصی و تعیین زمان عملیات ویدیومتری، با ما تماس بگیرید.