یکی از روش‌های مکانیکی که هم برای توسعه و هم برای بازیابی چاه‌ها استفاده می‌شود، ضربه‌ی هوای فشرده است. این رویه یکی از روش‌های نوین در زمینه احیای چاه‌های عمیق آب و همچنین چاه‌های نفت است و علاوه بر آن در جرم‌گیری، رسوب‌زدایی لوله‌های افقی، شیب‌دار و و نیز رسوب‌زدایی مخازن آب کاربرد دارد. در این روش که معمولا در ترکیب با روش‌های شیمیایی و تزریق اسید استفاده می‌شود، هوای فشرده با دبی و فشار زیاد به صورت ناگهانی‌ درون چاه آزاد می‌گردد. این روش در خارج از کشور با نام‌های تجاری مختلفی مثل AirShock، Air Burst  و Nitro Pulse شناخته می‌شود.

در این عملیات، پالس‌های موج هوا ایجاد می‌شود که در آن حجمی از هوای پرفشار در طول چند هزارم ثانیه در فضای درون چاه رها می‌شود. این عمل یک موج انفجاری هیدرولیکی به طرف خارج تولید می‌کند که موجب سست شدن رسوبات، پوسته‌ها و سایر ذرات ریز در روی جدار، مشبک، گراول و دیواره‌ی سوراخ چاه می‌شود. . پس از آن حباب‌های هوای در حال انبساط به صورت ناگهانی می‌ترکند و باعث ایجاد فشار منفی می‌شوند و در نتیجه جریانی برگشتی به سمت داخل چاه به وجود می‌آید که به همراه خود، رسوبات کنده شده را نیز به درون می‌آورد. در نهایت این رسوبات تخلیه می‌شوند.

یکی از مزایای مهم روش ضربه‌ی هوای فشرده این است که شدت عملیات و انرژی موج‌های ایجاد شده را می‌توان با تنظیم فشار هوا و حجم آن کنترل نمود. در نتیجه اجرای عملیات کاملا کنترل شده خواهد بود و شرایط آن با توجه به وضعیت چاه توسط کارشناسان مربوطه تعیین می‌گردد.

مزایای روش ضربه‌ی هوای فشرده نسبت به سایر روش‌های متداول در این زمینه عبارت‌اند از:

  • سازگاری با محیط زیست و عدم ایجاد آلودگی در آب‌های زیرزمینی
  • دارا بودن بیشترین تاثیر در زمینه‌ی احیای چاه‌های عمیق نسبت به سایر روش‌ها
  • صرفه جویی در زمان و هزینه‌ی عملیات احیا

مقایسه‌ی این روش و روش طناب انفجاری، به سادگی نشان می‌دهد که ضربه‌ی هوای فشرده تمام مزایای روش طناب انفجاری را دارد، به علاوه به دلیل عدم استفاده از مواد منفجره روشی ایمن‌تر است. مضافا اینکه به دلیل استفاده از فشار هوا، روشی است که دوست‌دار محیط زیست است و اثرات مخرب زیست‌محیطی ندارد.

روش ضربه‌ی هوای‌ فشرده دارای سطح تكنولوژی‌ بسیار بالایی است و دانش فنی آن در انحصار چند شركت غربی است. همچنین هزینه‌ی استهلاك آن متوسط است و عملکرد بسیار خوبی هم در چاه‌های با مشبک برشی و هم جدار جانسون و UPVC دارد.

 

شرکت سازه گستر آرین پارس خدمات احیای ترکیبی چاه‌های آب را به صورت تخصصی ارائه می‌کند. جهت دریافت مشاوره‌ی تخصصی و تعیین زمان عملیات ویدیومتری، با ما تماس بگیرید.